top of page
Search
Writer's pictureAndrea Boháčová

Skladovanie a trvanlivosť produktov Ingeborg Stadelmann

Produkty IS sú vyrábané z čerstvých surovín a do fľaštičiek sú plnené ručne. Každý výrobok má trvanlivosť uvedenú na obale, zvyčajne to je jeden až dva roky.

Maste a krémy bez obsahu vody a vydržia dlhšie – dva až tri roky. V podstate môžeme na aromaterapeutické prípravky prihliadať ako na potraviny zdravej výživy. Preto je dôležité, aby sme sa orientovali podľa dátumu spotreby a zachádzali s olejmi opatrne.

Po otvorení fľaštičky sa musí aromazmes čo najskôr spotrebovať. Akonáhle sa totiž dostane do fľaštičky kyslík, kvalita oleja sa môže zmeniť.

Naopak, plná, nedotknutá fľaštička sa môže použiť ešte krátko po uplynutí dátumu spotreby, obsah sa potom ale musí o to rýchlejšie spotrebovať.

Ak by telový či masážny olej na pokožke zapáchal, už ho nepoužívajte. Ak naopak olej zapácha len pri privoňaní, stačí vyčistiť hrdlo fľaštičky a kvapadlo alkoholom, pretože obsah ešte nemusí byť skazený (to sa preukáže, ak si olej kvapnete na pokožku).

Aj svetlo vyvoláva v olejoch chemické procesy, ktoré môžu viesť k zmenám kvality a účinku. Preto sa aromazmesi plnia do tmavých fľaštičiek. Všetky produkty by sa mali naviac skladovať v tme a pri izbovej teplote, teda nie v chladničke, alebo v teplej a vlhkej kúpelni.

Po každom použití by sa fľaštičky s esenciálnymi olejmi mali ihneď uzavrieť, aby sa zabránilo odparovaniu.

Samozrejmosťou je, že esenciálne oleje nepatria do rúk deťom a mali by byť skladované mimo ich dosah.

Úryvok z knihy Aromatherapie von der Schwangerschaft bis zur Stillzeit od Ingeborg Stadelmann, u nás je k dostaniu česká verzia pod názvom Aromaterapie od těhotenství po kojení, One Woman Press 2017

71 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page